Ben ik besmet met het Omikron coronavirus?

In Nederland zijn nu honderdduizenden besmettingen met het Omikron coronavirus vastgesteld en het aantal ziekenhuisopnames neemt toe.

Hoewel de Omikron klachten milder zijn als eerdere varianten, drijft alleen al het aantal positief bevonden personen een groot aantal mensen ertoe zich te isoleren.

Wat zijn enkele van de tekenen en symptomen van Omikron?

Voor sommige mensen lijkt Omikron meer op een verkoudheid, met symptomen als een zere keel, loopneus en hoofdpijn.

Hoewel dit nog steeds de drie genoemde symptomen zijn, leidden eerdere versies van Covid vaker tot smaak- of reukverlies, een nieuwe hoest en een hoge temperatuur.

Hoewel Omikron zich aanzienlijk sneller verspreidt dan de vorige soort (Delta), zijn gezondheidsdeskundigen van mening dat Omikron milder is en minder snel mensen ziek maakt of in het ziekenhuis moet worden behandeld. Dit is te danken aan de bescherming die wordt geboden door booster-immunisaties en eerdere infecties.

Aangenomen wordt dat Omikron zijn hoogtepunt heeft bereikt in Zuid-Afrika, waar het voor het eerst werd ontdekt. Er zijn ook vroege aanwijzingen dat dit in Londen zou kunnen gebeuren, maar wetenschappers waarschuwen dat zodra Omikron de ouderen en de meest kwetsbare groepen massaal treft, het VK met nog meer problemen zou kunnen worden geconfronteerd.

Welke testen worden uitgevoerd om de aanwezigheid van Omikron vast te stellen?

Swabs van PCR-tests die voor onderzoek naar laboratoria worden gestuurd, kunnen uitwijzen of de infectieveroorzakende variatie lijkt op Omikron, Delta, of iets anders.

Slechts ongeveer de helft van de Britse laboratoria beschikt over de nodige technologie om Omikron-instanties op te sporen. Dit betekent dat het in sommige regio’s sneller kan worden opgespoord dan in andere.

Een uitgebreide genetische analyse, die vier tot vijf dagen in beslag neemt, is nodig om te bevestigen dat een verdacht geval Omikron is.

Wetenschappers kunnen bepalen of iemand positief is voor het Omikron-virus of voor het meer verspreide Delta-virus door het genetisch materiaal dat bij de tests wordt aangeboden, nauwkeurig te onderzoeken.

Elke week wordt tot 20% van de swabs van positieve testresultaten in het VK opgestuurd voor genetische sequentiebepaling, wat neerkomt op ruwweg 60.000 gevallen.

Hoewel deze techniek geen volledig beeld geeft, kunnen wetenschappers aan de hand van de gegevens toch een schatting maken van de fractie van nieuwe gevallen die de nieuwe soort zijn.

Wat is een variant, en waarin verschilt Omikron van andere varianten?

Alle virussen veranderen regelmatig, wat resulteert in nieuwe versies – of variĆ«teiten.

Verschillende daarvan kunnen het virus gevaarlijker maken of sneller verspreiden. Zij worden door wetenschappers “varianten die aanleiding geven tot bezorgdheid” (VoC) genoemd.

De Omikron-variant is een VoC omdat hij een groot aantal ongeziene wijzigingen bevat.

Een aanzienlijk aantal daarvan bevindt zich op het spike-eiwit, dat het deel van het virus is waartegen de meeste vaccins zich richten.

Dit deed eerst de vrees rijzen dat bestaande vaccinaties tegen Omikron ondoeltreffend zouden zijn.

Volgens studies van het Britse Health Security Agency beschermt een herhalingsvaccin u echter in 88% van de gevallen tegen onwel worden in het ziekenhuis, wat slechts iets minder is dan bij eerdere soorten.

In een andere studie werd ontdekt dat na het verkrijgen van Omikron de waarschijnlijkheid om naar de spoedeisende hulp te gaan of op een ziekenhuisafdeling te worden opgenomen bijna de helft bedroeg van die bij de vroegere Delta-vorm.