Wegwerphandschoentjes zijn onmisbaar in de medische wereld. Nitril handschoenen noemen we vaak ook medische handschoenen. Ze zijn nodig om alles steriel en hygiënisch te houden. Maar er zijn veel verschillende soorten wegwerphandschoenen waardoor het vaak lastig is om te beslissen welke soort er nodig is. Daarom zijn hieronder de drie meeste gebruikte soorten handschoenen op een rijtje gezet.

Het verschil in materiaal

Ja, je hoort het natuurlijk al aan de naam, maar latex, vinyl en nitril zijn drie verschillende soorten materialen. Voor mensen die allergisch zijn voor latex, zijn vinyl en nitril handschoentjes ideaal. Maar natuurlijk zit er in de verschillende materialen meer verschil dan alleen de naam of een allergie. Zo zijn latex handschoenen erg comfortabel en flexibel. Hierdoor zijn ze geschikt om een langere tijd achter elkaar gedragen te worden. Nitril handschoenen zijn juist erg sterk, waardoor ze meerdere malen achter elkaar gebruikt kunnen worden. De minst sterke soort wegwerphandschoentjes zijn die van vinyl. Deze handschoentjes zijn nog comfortabeler dan die van latex, maar handschoenen van vinyl scheuren dan ook veel sneller.

Het verschil in prijs

De goedkoopste soort wegwerphandschoentjes zijn die van vinyl. De daarna duurste handschoenen zijn latex handschoenen en daarna komen de wegwerphandschoenen van nitril. Wel moet je hierbij rekening houden met hoe lang de handschoenen meegaan. Omdat handschoentjes van vinyl sneller scheuren, zul je ook vaker nieuwe handschoenen moeten kopen. Handschoenen van nitril gaan veel langer mee, waardoor je minder vaak nieuw handschoenen aan hoeft te schaffen. Je moet dus echt bekijken welke handschoenen het beste bij jouw soort werk passen en hoeveel je voor de handschoenen over hebt.

Het verschil in toepassing

Ook ligt het natuurlijk aan hoe lang je de handschoenen gaat dragen. Wanneer je de handschoenen voor een lange periode gaat dragen en weinig intensief werk gaat doen, zijn vinyl handschoenen de beste optie. Voor iets zwaarder en middelmatig lang werk zijn latex handschoenen handig en voor kort maar intensief werk heb je nitril handschoenen nodig, aangezien deze niet erg comfortabel zijn, maar ook vrijwel nooit scheuren. Ook zijn de verschillende soorten handschoenen voor verschillende soorten handelingen geschikt. Zo kunnen handschoenen van vinyl bijna niet tegen olie en handschoenen van nitril juist weer wel.