Hier volgen een aantal dingen waar je op moet letten als je maaltijdshakes wilt gebruiken voor wat voor doel dan ook.

Veel eiwitdiëten zeggen dat deze shakes je helpen bij het opbouwen van spieren (immers: eiwitten zijn de bouwblokken voor spieren). Dit is een fabeltje. Eiwitten kunnen dienen als bron van extra energie bij het sporten, en kunnen er dus voor zorgen dat je meer en beter kunt trainen. Dat zou een grotere spiermassa tot gevolg kunnen hebben. Als je inderdaad actief aan sport doet, zijn maaltijdvervangende shakes je allerbeste vriend. Ze zorgen voor herstel van spieren na het sporten, en kan dus helpen bij het genezen van spierschade die tijdens trainingen wel eens wil ontstaan. Ook laten enkele studies zien dat dingen als spierpijn en andere ongemakken na het sporten worden verminderd na het nuttigen van een maaltijdvervangende shake.

Er zijn ook mensen die deze shakes gebruiken om eiwittekorten aan te vullen. Echter, veel mensen lopen sowieso weinig risico op zo’n tekort. Risicogroepen hiervoor zijn strenge vegetariërs en veganisten, mensen die zeer actief sporten en mensen die actief bezig zijn met hun gewicht.

Voor verschillende van die groepen zijn er ook verschillende soorten maaltijdshakes: een bodybuilder heeft een andere samenstelling nodig dan iemand die juist gewicht wil verliezen. Het is het beste als je een diëtist bezoekt die je helpt bij het bepalen van de beste soort maaltijdshakes voor jouw persoonlijke doelen. Als je allergisch bent voor dingen als zuivel is dat sowieso een goed idee: er zijn bijvoorbeeld maaltijdshakes op basis van wei-eiwitten, dat ontstaat bij de productie van kaas. Ook bieden verschillende soorten eiwitten ook verschillende voordelen, dus een bezoekje aan de diëtist kan nooit kwaad.

Kortom: maaltijdshakes kunnen worden gebruikt voor zeer verschillende doelen, en voor elk doel bestaan er wel maaltijdshakes. Deze shakes werken echter zelden op zichzelf: er zijn vaak nog andere dingen nodig om maximaal te profiteren van het gebruik van maaltijdshakes. Probeer dus zoveel mogelijk informatie in te winnen met betrekking tot jouw doelen.

Patronen doorbreken om af te kunnen vallen

Veel mensen moeten om blijvend af te kunnen vallen hun eetpatroon omgooien, gemakkelijk en snel eten is in de meeste gevallen allemaal ongezond of heel erg vet waardoor we in deze steeds drukkere maatschappij steeds ongezonder zijn gaan eten. Het is helemaal geen zonde om af en toe een snelle hap te nuttigen, maar het is wel ongezond wanneer het grootste gedeelte van je eetpatroon afhankelijk is van fastfood, kant en klaar maaltijden en pizza.

Daarnaast zijn we met zijn allen steeds minder gaan bewegen, de dertig minuten regel die geldt voor beweging dat redden we allang niet meer allemaal elke dag. Het is helemaal geen zonde om een keer niet voldoende te bewegen, maar het is wel een kwestie van je eetpatroon erop aan passen. Wanneer je meer calorieën binnen krijgt dan je verbrandt zal je aankomen. Het is zo simpel als dat, reden temeer waarom veel mensen eens kritisch zouden moeten gaan kijken naar wat ze eten.

Om af te vallen moet je patronen doorbreken, niet meer eten wanneer je trek hebt maar op vastere tijden proberen te gaan eten, je tussendoortjes schrappen of aanpassen, niet meer eten na 20:00 uur en opletten met alcoholische dranken. Het klinkt simpel en het is meestal de eerste paar dagen erg gemakkelijk vol te houden, want dan ben je gemotiveerd maar zodra de eerste kink in de kabel komt? Je bent je salade vergeten om tussen de middag te eten, je gaat uit eten met je collega’s of  een avond op stap. Probeer tussen de valkuilen door te stappen, je kunt best een broodje eten als lunch in plaats van die salade, eet die avond wat minder koolhydraten, een dag in de week mag je als zondige dag gebruiken; ga uit eten met je collega’s maar vermijd gewoon vet vlees, sla de frietjes over en neem wat extra salade. Een avondje stappen? Wissel je drankje af met een glas water! En houd het bij twee drankjes met alcohol.

Uit recente onderzoeken is gebleken dat wanneer één iemand gezonde keuzes maakt de rest van het gezelschap ook geneigd is tot gezondere keuzes, zorg gewoon dat je trendsetter wordt!