Hoe werkt een relex smile behandeling?

Wie oogproblemen heeft, weet dat het een behoorlijke impact op het dagelijks leven kan hebben. Je ogen zijn belangrijk om goed te kunnen functioneren. Afhankelijk van wat je afwijking precies is, zijn er verschillende oplossingen. Eén mogelijkheid is een Relex Smile behandeling. Wat is dat precies en hoe gaat het in zijn werk?

SMILE en je zult weer helder zien

De letters smile staan voor small incision lenticule extraction. Het is een geavanceerde ooglasermethode die wereldwijd wordt toegepast. De behandelend oogarts maakt een kleine opening van 2 tot 4 millimeter in het hoornvlies, de buitenste hoorvlieslaag blijft intact. Bij traditionelere methodes zoals de Lasik behandeling wordt er wel een flap gemaakt en een deel van het hoornvliesweefsel verwijderd.

Wanneer kan het toegepast worden?

Met Relex Smile kunnen afwijkingen als bijziendheid, een min- sterkte en cilinderafwijkingen behandeld worden. Meestal is de sterkte van een cilinder niet hoger dan -6.0 Dpt en dat kan de laser van de Relex Smile methode goed aan.

De behandeling stap voor stap

Allereerst maakt de oogarts een kleine toegang van 4 mm in het hoornvlies. Vervolgens maakt de arts een flinterdun schijfje weefsel, dat wordt lenticule genoemd. Dit schijfje weefsel wordt vervolgens verwijderd via de kleine opening. Het ouderwetse wegbranden van weefsel is daardoor niet meer nodig. 

Voordelen van deze methode

Het grote voordeel is dat er minder risico is op complicaties. Er wordt geen flap gemaakt, er kan niets verschuiven en het grootste deel van de bovenste hoornvlieslagen blijft heel. Bovendien is er geen risico op doorgesneden zenuwen en slechts een hele kleine kans op droge ogen.

In tegenstelling tot andere methoden is bij Relex Smile het onprettige gevoel van de behandeling ook na een paar uur al weer weg. De meeste mensen kunnen de dag erna gewoon weer aan het werk. Het wordt dan ook niet voor niets een zeer patiëntvriendelijke methode genoemd.


Bron: https://www.laatjeogenlaseren.nl/ooglaserbehandelingen/relex-smile/