Hoe werkt een internettherapeut en is het net zo effectief als face-to-face sessies?

Internettherapie, ook wel bekend als online counseling of e-therapie, is een manier om professionele hulp te krijgen via het internet. Dit kan gebeuren via videoconferentie of telefonische sessies en kan een effectief alternatief zijn voor face-to-face sessies. Maar hoe werkt internettherapie precies en is het net zo effectief als face-to-face sessies?

Dezelfde therapie, maar dan online

Om te beginnen, werken internet therapeuten op dezelfde manier als andere professionele hulpverleners. Ze luisteren naar uw problemen en helpen u om begrip te krijgen van uw gedachten en gevoelens en om manieren te vinden om met uw problemen om te gaan. Ze kunnen ook oefeningen en technieken aanbieden om u te helpen omgaan met emotionele problemen en stress.

Sessies online in plaats van face-to-face

Een van de belangrijkste verschillen tussen internettherapie en face-to-face sessies is de manier waarop de sessies plaatsvinden. In plaats van naar een praktijk te gaan, kunt u vanuit uw eigen huis of op een andere locatie deelnemen aan de sessies. Dit kan praktisch zijn voor mensen die beperkt zijn in hun vervoersmogelijkheden of die in gebieden wonen waar geen professionele hulpverleners beschikbaar zijn.

Net zo effectief

Er is ook bewijs dat internettherapie net zo effectief kan zijn als face-to-face sessies. Uit verschillende studies is gebleken dat online counseling net zo goed werkt als face-to-face sessies om mensen te helpen met emotionele problemen en stress. Bovendien kan internettherapie sommige mensen helpen om zich comfortabeler te voelen om over hun problemen te praten, omdat ze niet hoeven te reizen naar een praktijk of zich zorgen hoeven te maken over wat anderen zullen denken.