Het belang van ergonomisch werken

 

Ergonomisch werken is een van de trends uit de afgelopen jaren. Steeds meer mensen met een kantoorbaan kregen last van stijve gewrichten of bijvoorbeeld een pijnlijke rug. Om deze klachten tegen te gaan zetten bedrijven steeds vaker in op ergonomische werkplekken, die dergelijke klachten moeten voorkomen. Een ergonomische werkplek bestaat bijvoorbeeld uit een bureau die in hoogte versteld kan worden. Zo kun je tijdens het werk achter je bureau staan, in plaats van voortdurend te moeten zitten.

 

Tip: om stijve gewrichten tegen te gaan kan het verstandig zijn om af en toe een stukje te wandelen. Gebruik je lunchpauze bijvoorbeeld voor een wandeling in het park in de buurt van je werkplek! Of loop even naar de supermarkt om een lunch te halen.

 

Hulpmiddelen voor ergonomisch werken

Naast een verstelbaar bureau zijn er verschillende andere mogelijkheden om ergonomisch te werken. Kijk bijvoorbeeld eens naar een monitorstandaard van BakkerElkhuizen! Met een monitorstandaard wordt voorkomen dat werknemers voortdurend naar beneden moeten kijken tijdens hun werk. Dit is bijvoorbeeld het gevolg van de flexplekken die steeds meer bedrijven gebruiken. Werkgevers hebben zo geen vast computerscherm meer, maar werken op hun laptop. Met een laptopstandaard kun je de laptop hoger op je bureau zetten. Zo kun je recht naar voren kijken, in plaats van naar beneden.

 

Voorkom een pijnlijke pols

Een derde mogelijkheid die je hebt om ergonomisch te werken, is het gebruik van een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis. Met deze hulpmiddelen wordt een pijnlijke pols of hand voorkomen. Van een normale muis kun je al snel pijnlijke handen krijgen, doordat deze niet lekker in de hand ligt. Door een ergonomische muis te gebruiken voorkom je een dergelijke pijn. Door voor een draadloze muis te kiezen, kun je deze combineren met je laptop. Zo hoef je de muis van je laptop niet voortdurend te gebruiken.