De voordelen van online therapie

De vraag naar online therapie neemt steeds meer toe. Dit geldt ook voor de online psycholoog. Volgens sommigen komt dit omdat steeds meer mensen kampen met psychologische problemen. Een andere oorzaak die vaak genoemd wordt is dat mensen steeds minder moeite hebben met het toegeven dat ze psychische klachten hebben. Om deze reden schakelen steeds meer mensen psychologische hulp in. Het opzoeken van psychologische hulp online heeft verschillende voordelen. Zo was het inschakelen van psychologische hulp altijd iets dat geregeld werd via een doorverwijzing van de huisarts. Ook kon het voorkomen dat je op een wachtlijst terecht kwam. Met online psychologische hulp hoef je niet eerst langs je huisarts en ook hoef je vaak niet lang te wachten. Hierdoor kun je sneller geholpen worden, waardoor je een gedeelte van je problemen voor kunt blijven.

Altijd bereikbaar

Een ander voordeel van het inschakelen van een online psycholoog zit hem in de bereikbaarheid. Het kan best zijn dat je door je drukke baan of je schoolcarriĆØre weinig tijd hebt voor het bezoeken van een psycholoog. Als je verder van een grote stad woont, dan kan het daarnaast zo zijn dat je eigenlijk veel te ver moet reizen om bij de therapiesessie te komen. Een online sessie heeft dan als voordeel dat je deze gewoon vanuit je huiskamer kunt volgen. Je hoeft dan niet ver te reizen, dus dat scheelt je een hoop tijd. Omdat online sessies op deze manier minder tijd kosten, kun je ook veel flexibeler zijn met je schema. Je houdt meer tijd over voor de dingen die je energie geven, iets dat heel belangrijk is als het gaat om je geestelijke gesteldheid. 

Een minder lange wachtlijst

Zoals eerder benoemd heb je bij online therapie veel minder te maken met een lange wachtlijst. Omdat dit voor veel mensen misschien wel het grootste probleem is, staan we nog even apart stil bij dit voordeel. Mocht je hebben besloten dat je toe bent aan wat psychologische hulp, dan wil je eigenlijk zo snel mogelijk geholpen worden. De GGZ heeft momenteel te maken met een overvloed aan mensen die hulp zoeken, dus wanneer je je aanmeldt bij de GGZ zul je te maken krijgen met een wachtlijst. Wanneer je als hulpzoekende op een wachtlijst komt te staan, is de kans groot dat je te maken gaat krijgen met klachten die alleen maar erger worden. Heb je dus besloten dat je hulp wilt, dan kun je maar beter zo snel mogelijk hulp krijgen. Heb je toch behoefte aan offline hulp, maar wil je ook direct geholpen worden, dan kun je bijvoorbeeld ook kijken naar online hulp als tussenoplossing. Je kunt dan gebruikmaken van virtuele hulpverlening totdat je aan de beurt bent bij de GGZ.

Net zo effectief als offline therapie

Volgens onderzoek werkt online therapie net zo goed als offline therapie. De persoonlijke hulp die je ervaart bij het ondergaan van een behandeling in een praktijk, die persoonlijke hulp kun je ook ervaren tijdens het videobellen of het bellen via de telefoon. Voor sommige mensen is de drempel zelfs lager wanneer zij hun gevoelens kunnen uiten via de telefoon. Online therapie heeft dus zeker voordelen.